Van Angst naar Vertrouwen: Een Gids voor het Begrijpen, Behandelen en Ondersteunen van Angst bij Honden

Gepubliceerd op 9 juni 2024 om 21:26

Hoogsensitieve honden kunnen gevoeliger zijn voor prikkels en stressvolle situaties, waardoor ze sneller angst kunnen ervaren. Het is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben.

In dit blogartikel zullen we specifiek ingaan op angst bij honden. We bespreken ook hoe supplementen, training en begrip van angst kunnen helpen bij het ondersteunen van honden die hiermee te maken hebben.

Wat is angst bij honden?

Angst bij honden is een normale emotionele reactie op een dreigende situatie. Het kan variëren van milde nervositeit tot intense angstgevoelens. Net als mensen kunnen honden angst ervaren door verschillende triggers, zoals harde geluiden, vreemde situaties of veranderingen in de omgeving.

Om angst bij honden te behandelen, is het belangrijk om de specifieke oorzaak te identificeren. 

Hoe uit angst zich bij honden ?

 • Trillen of beven: Een angstige hond kan trillen of beven, vooral in stressvolle situaties.

 • Verstopgedrag: Honden kunnen proberen zich te verstoppen wanneer ze angstig zijn, bijvoorbeeld achter zijn verzorger,  achter meubels of in een hoek.

 • Overmatig blaffen of janken: Sommige honden uiten hun angst door overmatig te blaffen of te janken. Meestal is dit een andere toon dan het normale blaffen.

 • Vermijdend gedrag: Een angstige hond kan proberen situaties of objecten te vermijden die hem angstig maken.

 • Overmatig likken of krabben: Angst kan leiden tot overmatig likken of krabben 

 

Het belang van professionele hulp

In sommige gevallen kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen bij de begeleiding van een angstige hond. Een hondencoach kan helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd trainings- en gedragsaanpassingsplan om de angst van de hond te verminderen en hun welzijn te verbeteren.

Door positieve trainingsmethoden te gebruiken, zoals desensitisatie en counterconditioning, kun je je hond helpen om zich geleidelijk aan de angsttrigger bloot te stellen en positieve associaties te creëren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de training op het tempo van je hond te laten verlopen.

De Control Unleashed training is een effectieve training voor honden om over hun angst te helpen. Ik help je hier graag mee verder.

https://www.hondenschool-bedifferent.com/control-unleashed 

Begrip van angst

Het is cruciaal voor de verzorger om het gedrag van hun hond te begrijpen en empathie te tonen voor hun angst. Forceer je hond niet om situaties te trotseren die hen angstig maken, maar bied steun, troost en biedt een veilige omgeving. Door het gedrag van je hond te observeren en te begrijpen, kun je beter inspelen op hun behoeften en angsten.

Het kan helpen om een rustige en voorspelbare omgeving te creëren voor hoogsensitieve honden om hun angst te minimaliseren 

 

Wat te  vermijden met een angstige hond:

 • Straffen: Het straffen van een angstige hond zal de angst en stress alleen maar vergroten en kan het vertrouwen van de hond in u schaden.

 • Forceren: Probeer een angstige hond niet te dwingen om situaties aan te gaan die hem angstig maken. Dit kan de angst versterken en leiden tot agressie

 • Troosten op een verkeerde manier: Hoewel het goed is om steun te bieden aan een angstige hond, kan te veel troost geven de angst versterken. Het is beter om rustig en kalm te blijven

Vuurwerk- en onweersangst

Vuurwerk- en onweersangst zijn veelvoorkomende vormen van angst bij honden. Harde geluiden, felle flitsen en trillingen kunnen bij sommige honden intense angst veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen dat honden deze angst niet bewust kiezen, maar dat het een reactie is op hun omgeving.

Wat te doen bij vuurwerk en onweer:

 • Creëer een veilige ruimte: Zorg voor een veilige schuilplaats waar uw hond zich kan terugtrekken tijdens onweer. Dit kan een plek zijn waar hij zich comfortabel voelt en die hem een gevoel van veiligheid geeft.

 • Afleiding: Probeer uw hond af te leiden tijdens onweer door middel van speelgoed, kauwsnacks of rustgevende activiteiten waar hij van houdt

 • Bij erge angst kan je contact opnemen met een hondencoach. U kunt uw hond helpen om zijn reactie op vuurwerk te verminderen door middel van gedragstraining.  Hier gaan we uw hond geleidelijk aan blootstellen aan vuurwerk- of onweergeluiden terwijl u positieve associaties creëert.

 

Hulpmiddelen en Supplementen

 

In bepaalde situaties kunnen hulpmiddelen en supplementen worden ingezet om honden te ondersteunen bij het omgaan met angst.

Hier enkele voorbeelden 

Lichtwesen producten zijn gebaseerd op energetische principes en worden gebruikt om het energetische en emotionele welzijn van dieren te ondersteunen. Bij angst bij honden worden Lichtwesen producten zoals essentiële oliën, kristallen en energetische sprays gebruikt om de hond te kalmeren en te helpen ontspannen.

https://www.lichtwesennederland.nl/product/bange-hond

 

Bach bloesemremedies worden vaak gebruikt als een natuurlijke manier om angst en stress bij honden te verminderen. De remedies zijn gebaseerd op bloemen en planten en worden verondersteld emotionele onevenwichtigheden te corrigeren en de gemoedstoestand positief te beïnvloeden.

Te koop in natuurwinkels, reformhuizen of vraag raadt in bij een erkende Bachbloesemtherapeut

 https://bloesemsvanbach.nl 

Chinese kruiden: Al de producten zijn gemaakt van heilzame Chinese Kruiden of andere hoogwaardige natuurlijke ingrediënten 

 https://www.huisdierendokter.nl

 

Zylkene is een voedingssupplement dat uw huisdier ondersteuning biedt bij spanningen of in nieuwe situaties.

https://www.brekz.be/rustgevend-hond/zylkene

 

Thundershirt: Een "thundershirt" voor honden is eigenlijk een type hondenkleding dat speciaal is ontworpen om angst, stress en onrust bij honden te verminderen, vooral bij zaken als onweer, vuurwerk of andere stressvolle situaties. Het shirt heeft een kalmerend effect op de hond en wordt vaak gebruikt als een hulpmiddel om de hond gerust te stellen.

https://www.thundershirt.nl

RelaxoPet: Een "RelaxoPet" is een product dat speciaal is ontworpen om honden te helpen ontspannen en stress te verminderen. Het is een apparaatje dat geluiden produceert die de hond helpen kalmeren, zoals rustgevende muziek, ultrasone geluiden of speciale geluiden die angst verminderen. Het kan worden gebruikt in situaties zoals onweer, vuurwerk, dierenartsbezoeken of andere stressvolle situaties om de hond te helpen kalmeren.

https://www.dierenoppasamersfoort.nl/product/relaxopet-pro-dog

Supplementen en hulpmiddelen zijn bedoeld om te  worden gebruiken als aanvulling op gedragstraining. Zo krijgt u het beste resultaat. 

In een uiterste zeldzaam geval kun je medicatie gebruiken, echter is het essentieel om altijd eerst advies in te winnen bij een gedragsdierenarts. 

Conclusie 

Angst bij hoogsensitieve honden is een serieus en veelvoorkomend probleem dat aandacht en zorg vereist. Of het nu gaat om vuurwerk- en onweersangst of andere vormen van angst, het is belangrijk om de juiste benadering te kiezen om je hond te helpen zich veilig en comfortabel te voelen.

Door middel van supplementen, training en een goed begrip van angst kun je je hond ondersteunen en begeleiden bij het overwinnen van hun angsten. Vergeet niet om altijd professioneel advies in te winnen en geduldig te zijn tijdens het proces van het omgaan met angst bij honden.

Ik hoop dat dit artikel nuttig is geweest en dat het je heeft voorzien van waardevolle informatie over angst bij honden. Blijf alert op de signalen van angst bij je viervoeter en wees er voor hen in moeilijke momenten.

 

Bedankt voor het lezen en zorg goed voor je hond!

Heb je nog verdere vragen of onderwerpen waarover je meer wilt weten? Ik help je graag!

 

Wil je persoonlijke begeleiding bij je hooggevoelige  hond ? Maak dan een afspraak via deze website.

Dit artikel is geschreven door Annick bensch , hondencoach en -trainer. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.