Innerlijke rust: Het kalmeren van een overprikkeld brein bij hoogsensitieve honden

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 09:22

In de hectische wereld van vandaag is het essentieel om momenten van rust en ontspanning te creëren, niet alleen voor onszelf maar ook voor onze trouwe viervoeters. Hooggevoelige honden hebben  baat  bij een serene omgeving en momenten van kalmte.

In dit blog gaan we dieper in op overprikkeling ,  het belang van rust en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw viervoeter de benodigde rust krijgt.

Wat is een overprikkeld brein bij honden

 

Een overprikkeld brein bij honden ontstaat wanneer een hond blootgesteld wordt aan een teveel aan stimulatie of stressoren, waardoor hij moeite heeft om hiermee om te gaan. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door te veel externe stimuli, zoals harde geluiden, fel licht, drukke omgevingen, intensieve training en spel  of overmatige interactie met mensen of andere dieren. 

Dit kan leiden tot verschillende gedragsproblemen en gezondheidsproblemen bij de hond. Bij hoogsensitieve honden komen prikkels veel harder binnen en gaan sneller last hebben van een overprikkeld brein dan een gemiddelde hond.

 

Hoe herken je een overprikkeld brein bij honden?

Het is belangrijk om de signalen van een overprikkeld brein bij honden te herkennen. Enkele veelvoorkomende tekenen zijn overmatig blaffen, hijgen, trillen, gapen, zich terugtrekken, grommen, uitvallen of juist agressie vertonen. Het is essentieel om deze signalen serieus te nemen.

 

Bij een overprikkeld brein kan rust helpen om de overstimulatie te verminderen en het zenuwstelsel tot rust te brengen.

 

Tijdens rust en ontspanning worden stresshormonen zoals cortisol verlaagd en kan het lichaam herstellen van de overbelasting.

Waarom is rust belangrijk voor honden ?

Rust is essentieel voor het welzijn van honden om verschillende redenen:

 • Fysiek herstel: Net als mensen hebben honden rust nodig voor het herstel van hun spieren en gewrichten na lichamelijke activiteiten.

 • Mentale gezondheid: Rust draagt bij aan de mentale gezondheid van honden door hen de kans te geven om te ontspannen en stress te verminderen. Te veel prikkels en activiteit kunnen leiden tot overstimulatie en angst bij honden.

 • Regulering van energieniveaus: Door voldoende rust kunnen honden beter omgaan met hun energie en op een gezonde manier hun activiteitenniveaus reguleren, zodat ze zelf aanvoelen wanneer ze actief of rustig moeten zijn.

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je hond voldoende rust krijgt?

Er zijn verschillende manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je hond de benodigde rust krijgt:

 • Creëer een rustige slaapplek: Zorg voor een comfortabele en rustige plek waar je hond kan ontspannen en slapen. Eventueel mag deze afgedekt worden met een dekentje. Zorg dat je hond  altijd toegang heeft en als hij er in ligt, niet gestoord kan worden. Dus best ergens waar niet teveel beweging is van de huisgenoten.

 • Bouw rustmomenten in: Geef je hond regelmatige rustpauzes gedurende de dag, vooral na inspannende activiteiten zoals spelen of wandelen en als de hond te veel prikkels heeft gehad of gaat krijgen.

 • Beperk overstimulatie: Vermijd te veel prikkels en zorg voor een rustige omgeving, vooral als je merkt dat je hond gestrest of overprikkeld is. Zorg dat de agenda van jouw hoogsensitieve hond niet vol staat.

 • Stimuleer rustgevende activiteiten: Denk aan activiteiten zoals kauwspeeltjes of puzzels die je hond helpen ontspannen en zijn geest bezig houden zonder overmatige fysieke inspanning.

 • Specifieke trainingstechnieken: Met de Control Unleashed training leer je de hond ontspannen en stress te verlagen. Door de voorspelbaarheid ontstaat er rust in het brein                                          https://www.hondenschool-bedifferent.com/control-unleashed

 • Pas de omgeving aan: Zowel binnenshuis als wandelingen en activiteiten kan je aanpassen aan de noden van jouw hond zodat ze  haalbaar zijn.

 • Leer je hond een vast slaapritueel aan: Zo gaan ze zelf ook leren wanneer ze nood hebben aan rust. De hoeveelheid rust hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, ras en gezondheidstoestand. Algemeen hebben hoogsensitieve honden meer slaap nodig dan de gemiddelde hond, dit kan makkelijk 18-20 uur zijn.

 • RelaxatiemomentenOntdek hoe u door middel van zachte muziek, aromatherapie, massage en ademhalingstechnieken een harmonieuze sfeer kunt creëren waarin uw hond volledig kan ontspannen. Dit kan ook geleerd worden met de Control Unleashed training 

Door aandacht te besteden aan de rustbehoeften van je hond, draag je bij aan zijn algehele welzijn en gezondheid. Een evenwichtige combinatie van activiteit en rust zal ervoor zorgen dat je viervoeter gelukkig en gezond blijft. Luister altijd naar de signalen van je hoogsensitieve hond en pas de rustperiodes aan op basis van zijn individuele behoeften.

 

Conclusie

Rust is van essentieel belang voor honden om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Door je hond voldoende rust en ontspanning te gunnen, help je hem om zijn energie te reguleren en stress te verminderen. . Let op wanneer uw hond behoefte heeft aan rust en geef hem de ruimte en gelegenheid om zich terug te trekken wanneer dat nodig is.

*Dit was een blogpost over het belang van rust voor honden.

We hopen dat deze post je heeft geholpen om het belang van rust voor honden beter te begrijpen en dat je nu in staat bent om je viervoeter de nodige rust en ontspanning te bieden.

Mocht je nog specifieke vragen hebben over dit onderwerp of andere zaken met betrekking tot het welzijn van je hond, aarzel dan niet om contact op te nemen. Bedankt voor het lezen en zorg goed voor je trouwe viervoeter!

Happy tails and peaceful naps!  

Wil je persoonlijke begeleiding bij je hooggevoelige  hond ? Maak dan een afspraak via deze website.

Dit artikel is geschreven door Annick bensch , hondencoach en -trainer. Overname is zonder toestemming niet toegestaan. Delen van deze link via social media wordt op prijs gesteld

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.