Activiteiten met je hoogsensitieve hond voor een Kalme Geest en Gelukkige Staart

Gepubliceerd op 14 mei 2024 om 14:33

Activiteiten ondernemen met een hoogsensitieve hond kan een uitdaging vormen. Doordat prikkels ongefilterd binnenkomen, raken ze snel overprikkeld, wat kan leiden tot ongewenst gedrag.

Niet alle honden kunnen deelnemen aan activiteiten, er zijn er ook die er de voorkeur aan geven om thuis te blijven, waar ze zich veilig voelen.

Het is dan aan de verzorgers om rekening te houden met de noden van de hond en zijn grenzen daar in te bewaken. 

Waar moet een activiteit aan voldoen

Een activiteit moet in eerste plaats leuk zijn voor de hond

Een hond zal zich snel aanpassen en ook wel dingen doen die jij leuk vindt, maar wil je een fijne band opbouwen met je hond, dan is het goed om activiteiten te doen waar je hond echt gelukkig van wordt. 

Vermijd drukke plaatsen. 

Wil je een leuke cursus gaan volgen of gehoorzaamheid, zoek dan eentje waar ze in kleine groepjes werken of eventueel privétraining. Kijk of er ruimte is dat je wat aan de kant kunt staan en vraag of je eventueel de les (tijdelijk) mag verlaten als het te moeilijk is. 

In grote groepen gaat je hoogsensitieve hond snel over de top met gevolg dat hij geen aandacht meer kan geven. Ook zal concentreren moeilijk zijn, ze kunnen gaan opspringen en happen in de lijn of in de geleider. 

Ga zeker geen wedstrijden lopen waar er te veel druk op ligt.

Je hond is na de activiteit rustig. 

Als je een leuke activiteit gedaan hebt met je hond, en je komt thuis, en hij moet eerst nog voor lange tijd uitrazen, was deze misschien te moeilijk. Misschien heeft je hond te veel prikkels gehad, was de wandeling te lang, heb je teveel gevraagd tijdens training.... 

Leer subtiele signalen herkennen zoals verhoging van temperatuur, verwijde pupillen, kalmerende signalen, concentratieverlies, spierspanning, ... 

 

 

WANDELEN 

Managen van je wandeling 

Wandelingen kunnen nogal een uitdaging zijn voor een hoogsensitieve hond. Ze reageren op mildere prikkels dus alles wat ze tegenkomen kan al moeilijk zijn.

Ga eens samen op pad met je hond, zonder gsm of wandelmaatje en leer kijken naar je hond. 

Heeft hij voorkeur voor gras of steentje, gaat hij liever naar links of rechts, wil hij bepaalde stukken liever vermijden, omdat daar een enge buurhond zit? Loopt je hond ontspannen en vrolijk mee?

Door samen in het moment te zijn, ga je veel meer zien en kan je de wandeling aanpassen aan de noden van je viervoeter. 

De wandeling moet in de eerste plaatst leuk zijn voor de hond. 

Pas eventueel het uur van wandelen aan. Een minder druk tijdstip is meestal fijner voor een hoogsensitieve hond. 

Ook de plaats waar je gaat wandelen kan veel doen. Een bos is vaak prettiger om te wandelen dan langs de straten dus zeker de moeite om de auto te nemen en naar een bos te rijden en van daaruit je wandeling starten. 

Je hond veel laten snuffelen is veel belangrijker dan de afstand die je maakt. 

Geef je hond voldoende tijd om al die geurtjes op te snuiven. Een lange lijn van 2 à 3 meter is hier ideaal voor. 

 

Een Snuffelronde

Een snuffelrondje is de perfecte oplossing voor honden die wandelen te spannend vinden.

Ga naar een weide of pleintje en gebruik een 5 of 10 m lijn en ga zelf ergens ontspannen zitten. 

Laat je hond lekker snuffelen in alle rust. Hij zal hier veel meer van genieten dan van een wandeling met veel prikkels. 

Neem hier ook weer de tijd om je hond te leren kennen. Observeer hem goed en kijk wat hij prettig vindt. 

 

Hersenwerk 

Een leuke en ontspannende activiteit is Hersenwerk. 

Je hond gaat voertjes zoeken die verstopt zitten in allerhande materialen. 

Je kunt dure puzzels kopen, maar met een beetje fantasie kun je ook zelf hersenwerkjes maken met materiaal dat je al hebt.

Bij hersenwerk is het de bedoeling dat je samen met je hond aan de slag gaat. Hierdoor wordt jullie band ook vele malen sterker. 

Heel belangrijk is dat je opbouwend werkt, zodat je hond niet gaat slopen en dat hij op een antislip ondergrond staat, samen met het hersenwerkje. 

Leer eerst verschillende spelletjes aan en indien deze goed gekend zijn, kun je ze samen gebruiken. Zo kun je kijken welk materiaal de voorkeur heeft van jouw hond. 

Kijk ook naar de lichaamstaal van je hond, hoe staan de oren of de staart? Alles mag zo ontspannen mogelijk zijn. Het is zeker niet de bedoeling dat er opwinding ontstaat. 

Na een kwartiertje hersenwerken is hij zeker voldaan en kan hij fijn gaan rusten en alles verwerken. 

Op mijn YouTube kanaal staan alvast een aantal voorbeelden met uitleg over Hersenwerk. 

https://www.youtube.com/@hondenschoolbedifferent/videos

 

Detectie 

Detectie is een activiteit dat een grotere uitdaging is voor je hoogsensitieve hond.

Bij detectie gaan we geur verstoppen en je hond moet deze dan verwijzen. 

De moeilijkheidsgraad kan je aanpassen aan de hond.

Meestal wordt hier maar met 1 hond gewerkt, dus is dit een goede activiteit voor honden die niet tegen drukte kunnen of met andere honden samen kunnen. 

Bij Be Different worden de detectie lessen privé gegeven en kun je na 1  les thuis al aan de slag met recreatieve detectie. We maken hier gebruik van huis-, tuin- en keukenspulletjes. 

 

 

Wat niet te doen met je hoogsensensitieve hond

 

 Apporteren

Door te apporteren wek je het jachtinstinct op, waardoor er cortisol en adrenaline worden aangemaakt. Hierdoor zal je hond moeilijker tot rust komen en zijn stressniveau sneller verhogen.

Cortisol en adrenaline blijven tot 3 dagen aanwezig in het lichaam, dus wanneer je dagelijks lange tijd apporteert, blijft een hond in een staat van hoge opwinding.

 

Honden vinden apporteren zeker leuk en veel verzorgers doen dit met hun hond. 

 

Zo lijkt het alsof de hond na verloop van tijd moe is, maar in werkelijkheid is er innerlijk helemaal geen rust. Na een korte pauze zijn ze meteen weer klaar voor de volgende ronde. Help je hond om hierin grenzen te stellen. Wat is haalbaar voor jouw hond, is het 1 x per week? Meerdere keren per week maar dan maar 5 x gooien

Kijk naar signalen zoals grote pupillen, hoge lichaamstemperaturen of andere lichamelijke kenmerken, deze zijn bij iedere hond verschillend. 

Je kunt ook notities maken van hoelang je speelt of traint en het effect daarvan op het gedrag van je hond, en vervolgens je spel of training aanpassen aan wat haalbaar is voor je hond. 

 

Losloopweides

Ook in een losloopweide lijkt het alsof de hond het leuk vindt. Maar voor een hoogsensitieve hond zijn er hier enorm veel prikkels in korte tijd die ze niet kunnen verwerken. Eenmaal thuisgekomen vallen ze in slaap, maar dit is weer tijdelijk. Ze zullen ook sneller alert zijn en minder goed tot diepe rust komen.

Een keertje naar een losloopgebied gaan kan geen kwaad, maar dagelijks naar losloopweides gaan heeft een negatief effect op het gedrag van jouw hond. 

Het is beter om af te spreken met iemand die ook een hond heeft,, mocht je hond hier behoefte aan hebben. 

Ook zijn er privéweides die je kunt afhuren voor een uurtje of langer. Hier kunnen ze fijn vrij rondrennen en alle geurtjes opdoen en een aantal hebben zwemvijvers of agilety-toestellen.

 

https://barkpark.be 

https://www.faro-dogshop.be/sample-page

https://roedelhoeve.be/sensory-belevingsweide

https://www.foxiesforest.be/wat-is-foxies-forest

https://calphanis.be/hondentuinen

https://www.fikabos.com

https://www.lunaui.com

https://hondersteboven.be/speelweide-snuffelweide-belevingsweide

https://www.dirtydogz.be/speelweides

https://www.wafenwoef.be

 

Tot slot 

Er moet zeker ruimte zijn voor uitdaging voor jouw hoogsensitieve hond, maar in de mate dat hij het aan kan. En dat is voor iedere hond anders. 

Er zijn honden die eenmaal niet kunnen functioneren buitenshuis en dus liever thuis blijven. Andere hoogsensitieve honden kunnen zeker deelnemen aan activiteiten als je hun grenzen bewaakt en kijkt wat haalbaar is. 

Hondencoaching is nu eenmaal maatwerk en het mentale, fysieke en rust moeten in balans zijn. 

Weet je niet goed wat haalbaar is voor jouw hond? Twijfel je aan welke activiteit bij jouw hond past? 

Neem dan zeker contact op en dan kijken we samen waar jouw hond zijn hartje blij van wordt. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Nadia
16 dagen geleden

Wat een waardevolle en duidelijk info! Supermerci voor de nuttige links.